מנכ"לים וסמנכ"לים? תדאגו לעצמכם: כך תנהלו משא ומתן על שכר

כשעובד בכיר מתיישב מול נציגי החברה לדון בתנאי העסקתו, הוא נדרש להכיר היטב את כללי המשחק בשוק העבודה הישראלי. מעבר לשכר הבסיסי, שיכול לנוע בין אלפי שקלים לעשרות אלפים בחודש, קיים מגוון רחב של הטבות, בונוסים ותנאים נלווים שעשויים להשפיע דרמטית על חבילת התגמול הכוללת. המורכבות של משא ומתן על שכר והדקויות המשפטיות הופכות את הדרך להשגת חוזה העסקה אופטימלי למאתגרת במיוחד, אך הכרת הזכויות והאפשרויות העומדות בפני בכירים עשויה לעשות את כל ההבדל. כל המידע על הנושא לפניכם!

נקודות משפטיות הנוגעות לשכר, הטבות ותנאים נלווים

לפני חתימה על חוזה עבודה חדש, חשוב להכיר את הזכויות המגיעות לנו מבחינה משפטית. כבכירים בארגון, אנחנו זכאים לתנאי שכר והטבות משופרים מעבר למינימום הקבוע בחוק. יש לוודא כי חוזה העבודה כולל את כל התנאים המיוחדים להם אנחנו זכאים, כגון רכב צמוד, פתיחת קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, אופציות ועוד. כמו כן, יש להקפיד על ניסוח מדויק של סעיפי החוזה כדי למנוע אי הבנות בעתיד.

עוד נקודה משפטית חשובה נוגעת לתקופת ההודעה המוקדמת במקרה של סיום העסקה. כבכירים, כדאי לנו לדרוש תקופת הודעה ארוכה יותר מהמקובל, כדי לאפשר זמן מספק למציאת עבודה חלופית. בנוסף, רצוי להתנות מענקי פרישה משמעותיים שיגנו עלינו במקרה של פיטורים או התפטרות מסיבות שאינן תלויות בנו.

טיפים להשגת תנאי שכר משופרים במהלך המשא ומתן

כדי להשיג את מירב התנאים במשא ומתן על חוזה עבודה, חשוב להגיע מוכנים עם נתונים על טבלאות שכר בהייטק ובתחומים אחרים. השוואת התנאים המוצעים לנו למקובל בשוק מאפשרת לנו לדעת אם אנחנו מקבלים הצעה הוגנת. כמו כן רצוי לדעת מראש מה הם התנאים עליהם איננו מוכנים להתפשר ולהתמקד בהם.

טיפ נוסף הוא לנצל את נקודות המיקוח העומדות לרשותנו. אם מדובר במשרות בכירות שקשה למצוא להן מועמדים מתאימים, או אם יש לנו כישורים ייחודיים וניסיון רב, אפשר להשתמש בכך כקלף מיקוח לדרישת תנאים משופרים. כמו כן, אל לנו להסס לבקש זמן לחשיבה ולהתייעצות לפני מתן תשובה סופית. לחץ מצד המעסיק להחלטה מהירה מעיד לרוב על חוסר רצון להתגמש בתנאים.

נתונים על שכר ממוצע של בכירים בישראל

השוואת שכר בין תפקידים בכירים שונים

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קיימים פערי שכר משמעותיים בין תפקידים בכירים שונים במשק הישראלי. מנכ"לים של חברות גדולות מובילים את טבלת השכר עם שכר חודשי ממוצע של כ-100,000 ש"ח. לעומת זאת, סמנכ"לים ומנהלים בדרגות ביניים מרוויחים בממוצע כ-40,000 ש"ח בחודש. פערי השכר נובעים, בין היתר, מרמת האחריות הגבוהה יותר המוטלת על מנכ"לים, וכן מהיקף התגמול באמצעות מניות ואופציות הנהוג בקרבם.

בתפקידים בכירים בשירות הציבורי, כגון מנכ"לי משרדי ממשלה ויועצים משפטיים, רמות השכר נמוכות יותר ועומדות על כ-50,000 ש"ח בממוצע. עם זאת, תפקידים אלה נחשבים יוקרתיים ומזכים בתנאים נלווים נדיבים כמו רכב צמוד וקרן השתלמות. שכרם של הבכירים בשירות המדינה מוגבל על ידי נורמות השכר במגזר הציבורי, המושפעות משיקולי תקציב ודעת קהל.

עדכון שכר לבכירים ברשויות המקומיות לשנת 2024

פירוט העלאות השכר המתוכננות

בחודשים האחרונים התנהל משא ומתן על שכר בין משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי ונציגי הבכירים ברשויות המקומיות בנוגע לעדכון שכרם. הצדדים הגיעו לאחרונה להסכמות שיעוגנו בהסכם קיבוצי חדש. על פי ההסכם, החל מינואר 2024 יעודכן שכר הבכירים בשיעור כולל של כ-10% בפריסה על פני שנתיים.

תוספות השכר יחולקו באופן דיפרנציאלי בין בעלי התפקידים השונים. ראשי הערים והמועצות יזכו לתוספת הגבוהה ביותר של 12%-15%, בהתאם לגודל הרשות אותה הם מנהיגים. סגניהם ומנכ"לי העיריות יקבלו תוספת מעט נמוכה יותר של 8%-10%. גזברים, מהנדסי ערים ומנהלי אגפים בכירים נוספים יזכו לעליית שכר של 5% בממוצע. התוספות צפויות להיות ממומנות הן מתקציבי הרשויות המקומיות והן מסיוע תקציבי ממשלתי.

חוזה עבודה אישי לבכירים

רכיבים מרכזיים שחשוב לכלול בחוזה האישי

חוזי עבודה אישיים לבכירים צריכים להכיל מספר רכיבים בסיסיים החיוניים להסדרת יחסי העבודה. ראשית, יש להגדיר בבירור את תפקידינו, תחומי האחריות והסמכויות שלנו. רצוי לפרט מהן המשימות והיעדים המרכזיים הניצבים בפנינו. כמו כן, החוזה צריך להתייחס לנושא הכפיפות הניהולית ודיווח.

מבחינת תנאי ההעסקה, רכיב מפתח הוא כמובן השכר על כל מרכיביו. יש להגדיר את השכר הבסיסי, ולצידו את התוספות, הבונוסים, התמריצים והמענקים שלהם אנחנו זכאים. כדאי גם להסדיר את אופן עדכון השכר העתידי. רכיב חשוב נוסף הוא סעיף ההטבות והתנאים הנלווים כגון ימי חופשה, רכב צמוד, קרן השתלמות, ביטוח בריאות, הפרשות פנסיוניות מוגדלות ועוד. ככל שמדובר בעובדים בכירים יותר, ניתן לצפות לתנאים נדיבים ומפנקים יותר.

דגשים משפטיים בנוגע לתנאי העסקה ייחודיים לבכירים

בניסוח חוזי העסקה לבכירים קיימים מספר דגשים משפטיים שחשוב לתת עליהם את הדעת. ראשית, יש להקפיד על עמידה בכל הוראות חוקי העבודה המגנים גם על בכירים כמו חוק שעות עבודה ומנוחה וחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות. יחד עם זאת, לעתים נהוג לקבוע הסדרים מיוחדים לבכירים בהסכמה, למשל תשלום שכר גלובלי הסוטה מחוקי המגן.

סוגיה נוספת נוגעת לסודיות ואי תחרות. מעסיקים נוטים להחתים בכירים על סעיפים מחמירים בהקשר זה, האוסרים עלינו לעבוד אצל מתחרים תקופה ממושכת לאחר סיום העסקתנו. עלינו להיזהר מפני התחייבויות גורפות מדי שיגבילו את חופש העיסוק שלנו. מומלץ להגביל את אורך תקופות אי התחרות ואת היקף הפעילות האסורה. כדאי גם להתנות את תוקף הסעיפים בתשלום מוסכם מראש מהמעסיק.

לסיכום,

חוזי עבודה אישיים מאפשרים לנו להתאים את תנאי ההעסקה לצרכינו הספציפיים. יחד עם זאת, חשוב לנהל משא ומתן על שכר בצורה מושכלת ולהיעזר בליווי משפטי הולם. רק כך נוכל להבטיח הגנה מיטבית על האינטרסים שלנו, תוך שמירה על יחסי עבודה הוגנים ומאוזנים עם המעסיק.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות